Industria de echipamente electrice și electronice este unul dintre domeniile care se bucură de cea mai rapidă creștere la nivel global. Urbanizarea și cererea în creștere a bunurilor de larg consum au accelerat dezvoltarea industriei, însă aceasta din urmă a condus la o sporire a volumului de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Deșeurile de acest gen sunt periculoase prin prisma riscului pe care îl prezintă pentru mediu, oameni și economie.
Problemele generate de activitatea de colectare deseuri electrice și electronice într-o manieră inadecvată cresc pe zi ce trece, dar soluțiile existente nu fac față acestei crize. New York Times a estimat că până la finalul anului 2021, se vor acumula până la 57 de milioane de tone de deșeuri electrice și electronice, ceea ce arată că acestea au o creștere mai rapidă, comparativ cu deșeurile de ambalaje.
Pentru a combate problemele de mediu care derivă dintr-un management inadecvat, autoritățile au impus politici stricte de colectare deseuri electrice în vederea valorificării și/ sau eliminării în condiții optime. Aceste politici stabilesc planuri și măsuri de acțiune atât pentru societate, cât și pentru companii și organizații. De asemenea, legislația mai are în vedere și diminuarea și prevenirea de deseuri electrice pentru a asigura sustenabilitatea planetei.
Ce sunt deșeurile electrice și electronice?
La nivel global această categorie are mai multe definiții, însă în general, deșeurile electrice și electronice includ acele produse aflate la sfârșitul duratei de viață, care utilizează fie baterii, fie electricitate prin intermediul unor cabluri/ circuite. De asemenea, în această categorie intră și piesele componente ale acestor produse. Astfel, când vorbim de colectare deseuri electrice, ne referim la colectarea de:
- Televizoare;
- Computere;
- Telefoane mobile;
- Becuri și obiecte de iluminat;
- Electrocasnice (frigidere, mașini de spălat, etc);
- Jucării;
- Dispozitive medicale (defibrilator, computer tomograf, etc);
- Echipamente electrice de uz industrial și multe altele.
Cu toate acestea, volumul de deșeuri electrice și electronice incluse în studii și programele de colectare diferă în întreaga lume. De exemplu, în SUA electrocasnicele de tip frigidere sau mașini de spălat nu intră în categoria deșeurilor electrice sau electronice, în timp ce legislația UE sau a Japoniei prevede includerea lor în aceste tipuri de deșeuri. Prin urmare, volumele de deșeuri electrice și electronice raportate la nivel național nu pot fi comparate cu ușurință, iar suma totală nu reflectă neapărat cantitatea globală reală.
Impactul deșeurilor de echipamente electrice și electronice asupra mediului și oamenilor
Deșeurile electrice și electronice sunt privite ca o problemă gravă ca urmare a efectelor negative pe care le generează mediului și sănătății umane dacă nu sunt gestionate într-o manieră adecvată. Producția de echipamente electrice și electronice se bazează pe consumul de resurse. Astfel, deșeurile provenite de la aceste echipamente conțin o varietate de substanțe periculoase (metale grele – plumb, mercur, crom, cadmiu), nepericuloase, valoroase (aur, argint) sau rare.
Expunerea la aceste deseuri periculoase poate fi privită din mai multe perspective:
- Expunerea comunitară – oamenii pot fi expuși unor riscuri prin inhalarea vaporilor și particulelor toxice sau prin contactul cu pielea cu agenți corozivi și substanțe chimice și prin ingerarea unor alimente contaminate.
- Expunerea profesională – sănătatea oamenilor, la locul de muncă, poate fi afectată ca urmare a inhalării sau contactului cu fumul sau focul apărut la firele sau plăcile de circuite electrice deteriorate. De asemenea, femeile însărcinate care se află în preajma unor substanțe periculoase pot pune în pericol sănătatea fetușilor.
- Contaminarea mediului înconjurător – deșeurile electrice și electronice conțin substanțe periculoase care se pot infiltra în apă și sol, ca urmare a unei gestionări inadecvate, contaminând fauna și vegetația.
Ce efecte pot avea substanțele periculoase din deșeurilor electrice și electronice asupra oamenilor?
Substanță | Efecte |
Mercur | Probleme neurologice, dezvoltare precară la nivelul fetușilor și copiilor mici, tremur, schimbări emoționale, insomnie, dureri de cap, probleme renale și respiratorii, deces |
Plumb | Cancer, afectarea creierului și sistemului nervos, creștere lentă la copii, probleme de auz, orbire, schimbări comportamentale, tulburări fizice |
Crom | Bronșită, iritații cutanate, iritație respiratorie, afecțiuni rinichi, congestie pulmonară, edem |
Cadmiu | Afecțiuni la plămâni, probleme rinichi, dificultăți cognitive |
În acest sens, se identifică o nevoie iminentă de implementare a unor proceduri eficiente de colectare și reciclare pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a societății actuale și viitoare.
Activitatea de colectare deseuri electrice și electronice
Activitatea de colectare deseuri electrice și electronice se realizează în conformitate cu legislația națională și directivele europene. Legislațiile care privesc DEEE își propun să contribuie la producția și consumul durabil prin:
- Prevenirea creării de deșeuri electrice și electronice ca prioritate principală;
- Utilizarea eficientă a resurselor;
- Recuperarea materiilor prime prin reciclare sau alte forme de valorificare;
- Îmbunătățirea performanței de mediu a tuturor celor implicați în ciclul de viață al echipamentelor electrice și electronice (producători, comercianți, utilizatori).
Pentru a îndeplini aceste obiective, este necesară desfășurarea colectării separate și tratării corespunzătoare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
În timp ce unele țări nu dispun de infrastructuri speciale pentru managementul deșeurilor electrice și electronice, alte țări beneficiază de sisteme logistice sofisticate și proceduri clare în ceea ce privește fluxurile de deșeuri (de la punctul de generare până la transport, valorificare sau eliminare). Cu toate acestea, un prim pas în activitatea de colectare deseuri electrice constă în deținerea unor informații despre traseul lor. Aceste informații:
- Reprezintă un ingredient cheie în evaluarea performanței de mediu;
- Contribuie la îmbunătățirea planificării și deciziilor privind obiectivele de protecție a mediului;
- Îmbunătățesc activitățile de monitorizare și control a volumului de deșeuri generat;
- Ajută la identificarea și implementarea celor mai rentabile intervenții de colectare.
Legislația națională interzice eliminarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice sub formă de deșeuri municipale nesortate, precum și predarea către sau preluarea de către alți operatori economici decât cei autorizați în acest sens. De aceea, aceste deșeuri trebuie colectate de operatorii economici specializați în servicii integrate de protecție a mediului, de producătorii sau comercianții echipamentelor respective sau de serviciile speciale ale operatorilor de salubritate.
După colectare, deșeurile de echipamente electrice și electronice trec printr-un proces de sortare, inventariere și depozitare în funcție de specificul acestora. Apoi, ele ajung într-o instalație specializată de tratare, care:
- recuperează materialele ce pot fi reciclate, într-un mediu controlat;
- gestionează substanțele periculoase într-un mod ecologic.
Reziduurile ce nu pot fi reutilizate ajung în secțiunea de incinerare, neutralizare sau sunt depozitate în spații special amenajate.
Colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice are ca scop îndeplinirea măsurilor impuse prin OUG 92/2021 și OUG 5/2015, precum și obiectivelor Directivei europene privind DEEE-urile.
Concluzii
Colectarea selectivă a DEEE-urilor devine o activitate primordială în încercarea noastră de a economisi resurse naturale prețioase și de a diminua efectele negative ale poluării.
Dacă ești generator de DEEE-uri, apelează la soluțiile integrate furnizate de Indeco Grup pentru managementul deșeurilor în vederea valorificării și reutilizării lor. Specialiștii Indeco Grup îți pun la dispoziție echipamentele și expertiza necesare pentru ca firma ta să se alinieze legislației, astfel încât impactul asupra mediului să fie diminuat.