Ce înseamnă deseuri reciclabile?
Industria de reciclare este esențială în viața noastră pe fondul nevoii de a avea grijă de planeta noastră. Milioane de tone de deseuri reciclabile sunt anual colectate selectiv în întreaga lume, reciclarea bucurându-se de o cerere puternică din partea companiilor din industrie și construcții, precum și de o cerere constantă din partea gospodăriilor.
Pentru o companie, gestionarea de deseuri reciclabile îmbunătățește eficiența, imaginea și impactul asupra mediului, indiferent de dimensiunea sa și de activitatea desfășurată. În lipsa unui management corespunzător, compania se poate confrunta cu probleme legate de legislație, costuri ridicate sau chiar de deteriorarea imaginii.
Din fericire, există studii, tehnologii și furnizori de servicii integrate de protecție a mediului, care au rolul de a determina atât companiile mici, cât și corporațiile să devină mai responsabile față de mediul înconjurător. Un prim pas în acest demers constă în abordarea unui program de gestionare privind categoria de deseuri reciclabile generate de activitatea desfășurată de companii.
Ce înseamnă deseuri reciclabile?
Orice business, indiferent de dimensiunea ei, generează diverse tipuri de deșeuri în urma desfășurării obiectului de activitate.
Categoria de deseuri reciclabile include acele deșeuri care, odată colectate selectiv și ajunse într-o facilitate specializată de reciclare, pot trece printr-un proces de transformare în materii prime secundare:
- ce urmează a fi reintroduse în procesul de producție;
- pentru a crea noi produse.
Pe lângă deșeurile reciclabile obișnuite (hârtie, carton, sticlă, plastic, lemn, metal), se regăsesc și deșeurile periculoase (uleiuri uzate, cauciucuri uzate, baterii uzate, fier vechi, etc).
Ce tipuri de deseuri reciclabile generează companiile?
Companiile generează mai multe tipuri de deseuri, ținând cont de specificul activității. Printre principalele tipuri de deseuri reciclabile, enumerăm:
Deseuri reciclabile de aluminiu
Aluminiul este unul dintre cele mai facile materiale de reciclat. Studiile arată că aproximativ 75% din volumul total de aluminiu produs până astăzi este încă în uz. Totodată, reciclarea aluminiului contribuie la economisirea de aproximativ 90% din energie pentru a fabrica aluminiu nou. În plus, extragerea minereului de bauxită și transformarea acestuia în aluminiu este destul de distructivă pentru mediu și consumă multă energie. Spre deosebire de producția de plastic nou, la cea de aluminiu nou este nevoie de aproximativ de două ori mai multă energie.
Laptop-urile, EEE de uz industrial, becurile și corpurile de eliminat și alte astfel de deșeuri conțin numeroase materiale plastice, metalice și alte elemente care pot fi reciclate. Aruncate inadecvat în gropile de gunoi, aceste deșeuri pot provoca daune majore asupra mediului, motiv pentru care este imperativ să fie trimise în facilități de valorificare. Multe dintre piese sau materiale pot fi reciclate pentru a fi refolosite ori pentru a fi vândute.
Deseuri reciclabile de sticlă
Fiind un material ușor de topit, deșeurile din sticlă pot căpăta noi forme pentru a fi reutilizate. După colectare, sticla se sparge în bucăți mai mici, se sortează și se curăță pentru a fi amestecată cu alte elemente (de exemplu, nisipul), topită și turnată în formele dorite. În plus, reciclarea sticlei reduce nevoia de extracție de siliciu și var, care consumă o cantitate ridicată de energie. Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată utilizată, se păstrează 1,2 tone de materie primă.
Deseuri reciclabile din plastic
Cele mai multe tipuri de plastic (PET; PVC, HDPE, LDPE, PP) sunt ușor de reciclat. Aceste deșeuri trec prin următoarele etape pentru a fi reciclate: sortare după tipul de polimer, mărunțire, spălare, topire, peletizare și transformare în produse noi sau reintroducere în producție ca materie primă.
Deseuri reciclabile de hârtie
La nivel mondial, peste 95 de milioane de tone de hârtie sunt reciclate anual pentru a fi transformate în hârtie și carton reciclate. Deșeurile de hârtie reprezintă o problemă gravă în multe industrii și birouri prin prisma faptului că hârtia poate ocupa până la 70% din deșeurile totale ale unei companii.
Fiind fabricate din cauciuc, arderea sau depozitarea inadecvată poluează semnificativ mediul înconjurător. De aceea, reciclarea devine o soluție pentru valorificarea acestui deșeu. Reintroduse în producție în industria auto sau transformate în alte produse necesare altor activități, anvelopele reciclate asigură îndeplinirea obiectivelor de protecție a mediului, precum și de economie circulară.
Baterii uzate
Indiferent de tipologia lor, bateriile conțin substanțe chimice toxice pentru mediu și oameni. Cele mai multe tipuri de baterii pot fi reciclate pentru a recupera elementele necesare creării de noi baterii.
Deseuri reciclabile de oțel
Oțelul poate fi reciclat continuu datorită caracteristicilor chimice și nivelului ridicat de rezistență. Oțelul se reciclează la operatori economici specializați în protecția mediului, unde este separat de alte metale, topit și turnat pentru a îndeplini un nou scop. Poate fi reutilizat în producție și construcții.
Deseuri reciclabile din lemn
Deșeurile de lemn sunt o resursă valoroasă, a cărei reciclare devine din ce în ce mai importantă. Acestea sunt reutilizate în principal atât din perspectivă energetic, cât și ca material sau materie primă. Mai mult, sunt posibile și alte reutilizări, cum ar fi compostarea sau ca bază de mulci (strat de materie organică, care protejează solul), etc.
Ce importanță joacă gestionarea de deseuri reciclabile?
Agenții economici trebuie să conștientizeze rolul gestionării de deșeuri reciclabile din următoarele motive:
- Diminuarea impactului asupra mediului – din moment ce reciclarea reduce volumul de deseuri depozitate la groapa de gunoi, aceasta contribuie și la scăderea emisiilor de carbon. De asemenea, diminuează nevoia de a extrage noi resurse pentru crearea de materii prime și consumul de energie.
- Economisirea resurselor financiare ale business-ului – prin colectarea selectivă de deseuri reciclabile și reintroducerea lor în producție ca materii prime, companiile își reduc costurile de producție și sporesc profitul. De asemenea, dacă alegi să reciclezi aceste deșeuri, vei economisi taxele legate de depozitare și eliminare.
- Asigurarea unui nivel înalt de curățenie și siguranță – optând pentru reciclare, este necesar să dispui de pubele speciale pentru fiecare tip de deșeu pe care îl generezi. În acest fel, se evită pericolele legate de mirosuri neplăcute, accidentări potențiale sau contaminarea spațiilor de lucru.
- Crearea imaginii de brand eco-friendly – atunci când reciclarea este o parte a culturii organizaționale, reputația firmei tale se va îmbunătăți considerabil, astfel că și angajații vor fi mândri că lucrează pentru o companie preocupată de bunăstarea mediului înconjurător. Totodată, acest lucru îi vor face și pe clienți să se simtă că fac parte dintr-o mișcare ecologică prin prisma faptului că achiziționează produse și beneficiază de servicii prietenoase cu mediul.
Dacă ești generator de deseuri reciclabile, apelează la soluțiile integrate de protecție a mediului oferite de Indeco Grup pentru managementul deșeurilor în vederea reciclării și reutilizării lor. Având la dispoziție echipamentele și expertiza necesare, specialiștii noștri te vor ajuta în demersul de aliniere la prevederile legale impuse de ANPM, în timp ce impactul asupra mediului este redus semnificativ.