Deseuri din plastic
Deși o lume lipsită de plastic și alte materiale sintetice ar putea să pară de neconceput, producția și utilizarea acestor materiale la scară largă a început abia în jurul anilor 50. Creșterea rapidă de care s-a bucurat producția de mase plastice a depășit producția de celelalte materiale artificiale.
Însă acest fenomen a condus la apariția unui volum semnificativ de deseuri din plastic, generat mai ales de persoanele juridice. Cu toate că numeroase companii sunt preocupate de efectele negative determinate de deseurile din plastic, mai puțin de jumătate consideră că eforturile lor actuale sunt suficiente pentru a rezolva problema poluării.
De aceea, autoritățile impun o serie de măsuri critice, menite să reducă nivelul de deseuri din plastic, care prevăd colectarea separată a deșeurilor, îmbunătățirea sistemelor de colectare, asigurarea etichetării corecte în vederea reciclării și impunerea de amenzi și taxe privind eliminarea deșeurilor.
Ce sunt deșeurile din plastic?
Plasticul este deosebit de util în viața modernă, însă producția și eliminarea obiectelor din plastic sporesc volumul de gaze cu efect de seră și deșeuri periculoase. Deșeurile din plastic includ obiecte din plastic (pungi, recipiente, jucarii etc), care eliminate inadecvat în mediul înconjurător, afectează fauna, habitatul vieții sălbatice și oamenii.
Ce implică producția de plastic și obiecte din plastic?
Deși e ieftin și rezistent, plasticul se degradează extrem de lent din cauza structurii sale chimice. Reducerea consumului de plastic și sporirea gradului de conștientizare privind reciclarea plasticului este esențială pentru depășirea provocării generate de aceste deseuri din plastic.
Principalele ingrediente din plastic provin din producția de petrol și gaze naturale, fapt ce diminuează capacitatea de regenerare a resurselor naturale. În plus, producătorii de plastic și obiecte din plastic adaugă aditivi (coloranți, plastifianți, stabilizatori, fibre de întărire, etc) pentru a oferi produselor din plastic proprietăți și structuri chimice distincte. De asemenea, substanțele chimice utilizate în producția de plastic și obiecte din plastic pot crea dezastre ecologice dacă sunt eliminate inadecvat.
De ce deseurile din plastic au devenit o problemă globală?
O gamă variată de produse conțin plastic, însă odată ajunse la final de ciclu de utilizare, companiile și persoanele fizice sunt nevoite să le elimine. Adesea, deșeurile din plastic sunt aruncate cu neglijență pe sol sau în ape, fapt ce provoacă amenințări la nivelul mediului înconjurător și al oamenilor.
Preocuparea majoră constă în faptul că nu putem face față cantității actuale și viitoare de plastic, astfel că este necesar să ne schimbăm atitudinea și comportamentul pentru un viitor sigur pentru planeta noastră.
Ce tipuri de deseuri din plastic pot fi reciclate?
Pe piață există mai multe tipuri de plastic. Unele dintre ele sunt reutilizabile, ușor reciclabile sau care necesită procese complexe de reciclare, în timp ce altele generează deseuri periculoase după mai multe utilizări sau în condițiile în care sunt eliminate necorespunzător.
Cele 7 tipuri de deseuri din plastic care pot fi reciclate sunt:
- Deseuri din Tereftalat de polietilenă (PET sau PETE sau poliester) – folosit îndeosebi pentru ambalarea alimentelor și a băuturilor, acest tip de plastic nu permite pătrunderea oxigenului care ar putea deteriora produsul în interior. Din păcate, acest plastic conține trioxid de antimoniu, cu efecte negative asupra organismului.
- Deseuri din Polietilenă de înaltă densitate (HDPE) – caracterizat de lanțuri lungi de polimeri, neramificate, acest tip de plastic este mai dens și mai puternic decât PET-ul. Este utilizat frecvent la pungile de băcănie, recipiente pentru suc, sticle de șampon, sticle de medicamente, etc. Este reciclabil și mai stabil decât PET-ul, fiind de altfel o opțiune mai sigură. Dar, în unele condiții, acest tip de plastic poate elibera substanțe periculoase.
- Deseuri din Clorură de polivinil (PVC) – regăsit în jucării, folii adezive, sticle de detergent, materiale medicale, PVC-ul se află printre cele mai utilizate rășini din plastic și cele mai periculoase materiale din lume. Utilizarea și eliminarea inadecvată a acestuia poate genera o serie de deseuri toxice, precum bisfenol A (BPA), ftalați, plumb, dioxine, mercur și cadmiu. Acestea provoacă numeroase probleme de sănătate, motiv pentru care aceste deseuri sunt rar acceptate în programele de reciclare.
- Deseuri din Polietilenă de joasă densitate (LDPE) – având o structură chimică simplă, acest material este ușor și ieftin de prelucrat. Regăsit în numeroase tipuri de pungi, ziare, folii de plastic, pahare, sticle, recipiente pentru depozitarea alimentelor, sârme și cabluri, LDPE este un tip de plastic destul de greu de reciclat, care poate afecta sănătatea.
- Deseuri din Polipropilenă (PP) – utilizat adesea la recipientele pentru alimente și băuturi fierbinți, veste termice, piese auto, scutece de unică folosință, PP este mai rigid și mai rezistent la căldură, nivelul re rezistență aflându-se între LDPE și HDPE. Din păcate, nu este un material reciclabil.
- Deseuri din Polistiren (PS) – folosit la recipiente pentru alimente, cutii de ouă, pahare și ambalaje, PS are o rată scăzută de reciclare. În condiții inadecvate (alimente fierbinți sau uleioase), acest material devine toxic, influențând semnificativ organismul uman în mod negativ.
- Deseuri din alte tipuri de materiale plastice – această categorie include policarbonatul, polilactida, acrilicele, acrilonitrilul butadienă, fibra de sticlă și nailonul. Cele mai multe produse conțin BPA, motiv pentru care se recomandă să le eviți, mai ales când e vorba de alimente. Sunt aproape imposibil de reciclat, însă pot fi deteriorate la expunerea la temperaturi extrem de ridicate.
De ce se produc atât de multe deseuri din plastic?
Motivele pentru care volumul de deseuri din plastic devine din ce în ce mai însemnat sunt:
- Este un material accesibil, ușor disponibil, iar utilizarea este larg răspândită;
- Populația lumii se află în creștere, la fel și nivelul urbanizării, cererii și consumului de materiale plastice;
- Consumul de produse din plastic se bazează pe conceptul de „unică folosință”;
- Durează până la 400 de ani, până când plasticul ajunge să se descompună, deși rata de degradare depinde de tipul de plastic.
Beneficiile diminuării volumului de deseuri din plastic
Reducerea numărului de deseuri din plastic (prin reutilizare sau reciclare) generează mai multe avantaje:
- Conservarea resurselor naturale;
- Prevenirea poluării prin diminuarea nevoii de a crea noi materii prime;
- Protecția mediului;
- Economisirea de energie;
- Economii financiare, întrucât articolele reutilizabile sunt mai ieftine decât obținerea unor noi materiale din plastic;
- Diminuarea emisiilor GES, responsabile de schimbările climatice.
Ce pot face companiile pentru a diminua volumul de deseuri din plastic?
Poate că sustenabilitatea se află printre obiectivele tale de business, însă ce poți face mai exact? Una dintre cele mai evidente căi constă în diminuarea volumului de deseuri din plastic cu ajutorul măsurilor de colectare selectivă.
Implementarea unui sistem de management al deșeurilor începe cu o evaluare a:
- volumului de plastic consumat în producție;
- tipurilor de plastic utilizate;
- volumului de deseuri din plastic generat;
- numărului de deșeuri din plastic eliminat și care ar putea fi reciclat, respectiv reintrodus în activitate.
O altă metodă de a preveni apariția de deseuri din plastic se referă la eliminarea materialelor de unică folosință inutile. De exemplu, companiile își pot încuraja angajații să utilizeze o fântână de apă și recipiente reutilizabile în loc de pet-uri cu apă.
Agenții economici au posibilitatea de a oferi stimulente personalului, partenerilor și clienților atunci când aceștia elimină sau colectează deseurile din plastic în mod corespunzător. Prin urmare, pot oferi vouchere cadou, reduceri sau experiențe unice dacă aceștia implementează măsuri de prevenire deseuri din plastic.
Ba mai mult, firmele pot crea un model de retur al deseurilor din plastic, care vor stimula comportamentul responsabil față de natură. Dezvoltarea unui astfel de model, precum și implementarea măsurilor potrivite de management al deseurilor din plastic poate fi facilitată de optarea pentru servicii profesionale de protecție a mediului.
Astfel, Indeco Grup devine un partener de încredere în demersul de a diminua semnificativ cantitatea de deseuri din plastic generate de compania ta. Specialiștii Indeco Grup dispun de cunoștințele și tehnologia necesare creării unor programe personalizate de colectare selectivă a deșeurilor și implicit de protecție a mediului.