Colectarea deseurilor si valorificarea lor
Colectarea deseurilor și valorificarea lor sunt aspecte cheie în eforturile firmelor de a proteja mediul și promova o economie circulară durabilă.
Problema deșeurilor reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă în prezent societatea modernă. Odată cu creșterea demografică și urbanizarea accelerată, volumul de deșeuri generate a atins cote alarmante. Astfel, se pune presiune asupra ecosistemelor naturale și sănătății publice.
Însă, dincolo de această provocare se ascunde o oportunitate inestimabilă de a transforma deșeurile în resurse valoroase. Astfel, se creează un ciclu sustenabil al materialelor și energiei.
Trecerea de la conceptul tradițional de „deșeu” la cel de „resursă valoroasă” reprezintă un pas important în direcția unei economii circulare și sustenabile.
În loc să privim deșeurile ca pe obiecte inutile și nedorite, putem miza pe o abordare revoluționară, transformându-le în resurse esențiale pentru economia noastră, protejând totodată, mediul înconjurător.
Această schimbare de perspectivă îndeamnă generatorii și deținătorii de deșeuri să reconsidere complet modul în care le gestionează, identificând și aplicând soluții inovatoare care să le convertească în resurse valoroase.
Colectarea deseurilor – Un proces necesar, care accelerează tranziția către o economie circulară
În efortul de a construi o societate sustenabilă, colectarea deseurilor si valorificarea lor joacă un rol fundamental. Este o responsabilitate a companiilor să asigure o colectare corespunzătoare a deșeurilor periculoase și nepericuloase generate de activitățile lor.
Ce se înțelege prin corespunzător? Ei bine, colectarea deseurilor impune o abordare complexă, ce implică:
- atât parte de documente (acestea fiind solicitate de autoritățile responsabile de mediu);
- parte logistică (echipamente necesare pentru manipularea deșeurilor, recipiente speciale, etichetarea acestora etc.)
În plus, colectarea deseurilor si valorificarea lor nu trebuie doar să respecte reglementările și legislația în vigoare. Aceste procese contribuie și la avansarea tranziției către o economie circulară, în care resursele sunt utilizate în mod eficient.
Companiile trebuie să își asume responsabilitatea de a implementa un program de management integrat al deseurilor, în acord cu specificul activității pe care o desfășoară. În contextul acestui program, colectarea deseurilor este importantă, ea trasând noile direcții în ceea ce privește reciclarea sau valorificarea.
În măsura în care firmele nu reușesc să conceapă un plan de gestionare deșeuri, o soluție este colaborarea cu o firmă care oferă soluții integrate pentru managementul deșeurilor.
Companiile pot stabili parteneriate cu astfel de firme pentru a asigura un flux eficient și sigur al deșeurilor către centrele de procesare și de valorificare/eliminare a acestora.
Un partener de încredere pentru companii este Indeco Grup, care oferă soluții sigure și sustenabile pe linie de deșeuri. Prin abordarea sa integrată și angajamentul pentru inovație și excelență, Indeco Grup devine un partener de încredere în tranziția către o economie circulară și sustenabilă.
Valorificarea deșeurilor: Transformarea deșeurilor în surse durabile de energie
În fața provocărilor existente în domeniul energiei și schimbărilor climatice, găsirea surselor durabile și regenerabile de energie a devenit o prioritate globală. În acest context, tehnologiile avansate de valorificare energetică a deșeurilor joacă un rol cheie în transformarea lor în surse durabile de energie.
Valorificarea energetică a deșeurilor implică procesul de transformare a deșeurilor în energie utilizabilă. Aceasta ajută la reducerea volumului de deșeuri care ajung în depozite. Dar și valorifică resursele disponibile și contribuie la producerea de energie regenerabilă.
O soluție pentru reciclarea deșeurilor și obținerea combustibililor alternativi este coincinerarea deseurilor. Este o practică care deschide tot mai multe oportunități pentru unele companii industriale (spre exemplu, centralele electrice sau fabricile de ciment).
Conform Hotărârii nr.128/2002, coincinerarea deseurilor este operațiunea prin care acestea sunt folosite ca și combustibili alternativi, valorificându-se astfel energia pe care o încorporează.
În plus, aceasta este mult mai sustenabilă, având efecte minime asupra mediului (in special, pentru unele tipuri de deseuri periculoase), comparativ cu procesul de incinerare.
Prin intermediul coincinerării, deșeurile periculoase generate dintr-un anumit sector, ajung în poziția de resursă valoroasă pentru o altă ramură de activitate. Din categoria deșeurilor periculoase care pot fi coincinerate menționăm:
- Nămolurilor industriale;
- Uleiurile uzate (doar acele uleiuri care nu mai pot fi filtrate în vederea reciclării/reutilizării);
- Reziduuri uleioase de la rafinarea petrolului;
- Anumite tipuri de deseuri din constructii si demolari;
- Anvelope uzate etc.
Prin colectarea deseurilor și valorificarea lor, se minimizează impactul asupra mediului înconjurător, reducându-se emisiile de poluanți și prevenind riscurile asociate cu depozitarea necontrolată a lor. De asemenea, această abordare se aliniază principiilor economiei circulare, prin reciclarea și valorificarea resurselor disponibile.
Însă, coincinerarea deșeurilor nu trebuie privită ca o soluție unică sau definitivă în gestionarea deșeurilor. Ea trebuie să fie parte a unei strategii integrate, care include și prioritizarea reciclării, reutilizării și reducerea cantității de deșeuri generate.
Colectarea deseurilor si valorificarea lor – Concluzii
De la simpla gestionare a deșeurilor până la transformarea lor în resurse valoroase, acest proces are un impact semnificativ asupra mediului, economiei și societății în ansamblu.
Prin colectarea deseurilor și valorificarea lor eficientă, ne îndreptăm către un viitor sustenabil, în care resursele sunt utilizate în mod rațional, iar efectele asupra mediului sunt minimizate.