Deseurile industriale periculoase reprezintă o reală amenințare pentru mediu și sănătatea cetățenilor. Indiscutabil, aceste deșeuri sunt generate din activități de producție, prelucrare și alte procese operaționale desfășurate de industrii.
Un fapt îngrijorător pentru societate îl constă volumul mare de deseuri industriale periculoase generat. În lipsa unei gestionări corecte a deșeurilor, impactul pentru mediu și sănătatea publică este devastator.
În această situație, prioritatea companiilor care desfășoară activități industriale este să asigure un management eficient al deșeurilor, în acord cu legislația națională și direcțiile europene de mediu.
Care sunt principalele tipuri de deseuri industriale periculoase?
Folosirea constantă a unor substanțe chimice în activitățile industriale, inevitabil acest lucru determină producerea unei cantități mari de deșeuri periculoase. Astfel de deșeuri reprezintă rezultatul unor procese operaționale desfășurate în principal de întreprinderi care activează în industria:
- construcțiilor de mașini și prelucrării metalelor;
- chimică;
- petrolieră;
- hârtiei;
- imprimării.
Bineînțeles, există numeroase alte activități industriale care generează deșeuri periculoase. Indiferent că vorbim de substanțe cu metale grele, solvenți, vopsele sau alte deseuri industriale periculoase, toate acestea necesită o gestionare eficientă a lor, de la etape de colectare, până la cea de tratare și eliminare.
Spre exemplu, deseurile chimice trebuie gestionate cu mare atenție. Ele includ materiale corozive sau inflamabile ce reprezintă o reală amenințarea pentru sănătatea publică și mediu dacă nu sunt colectate corect.
Deseurile industriale periculoase – Ce aspecte sunt vizate pentru o gestionare corectă?
Important de reținut este că în absența unei gestionări corecte a deseurilor industriale periculoase, ne putem confrunta cu dezechilibre atât la nivel de mediu, cât și la nivel economic.
Cu certitudine pentru a preveni efectele negative generate de aceste deșeuri, direcțiile europene dar și naționale de mediu atrag atenția asupra rolului important pe care îl au măsurile de colectare selectivă.
În cazul gestionării deseurilor industriale periculoase, focusul trebuie să fie asupra următoarelor etape:
Colectare
Cei care generează astfel de deseuri trebuie să acorde o atentie deosebită identificării și colectării selective a acestora.
Colectarea corectă a deșeurilor industriale este prima acțiune implementată de întreprinderi în vederea garantării unei gestionări eficiente.
În acest caz, colaborarea cu operatori autorizați în domeniul protecției mediului aduce numeroase avantaje, principalul fiind asigurarea unei colectări sigure, eficiente și corecte.
O evidență clară a acestor deseuri industriale este o prioritate pentru entitățile economice. Aceasta poate fi un punct de plecare pentru conceperea unui plan de acțiuni în vederea diminuării sau prevenirii impactului negativ asupra mediului, mai ales în contextul în care sunt necesare tehnici sau metode speciale de colectare.
În acest caz, trebuie folosite containere speciale, din materiale rezistente, asigurând o sigilare corectă, eliminând astfel potențialele accidente (de exemplu, scurgeri în cazul deșeurilor lichide). Recipientele sunt alese ținând cont de particularitățile deșeurilor – grad de toxicitate, corozivitate etc.
De asemenea, etichetarea lor pe coduri și în funcție de natura lor este un alt aspect de importanță maximă ce trebuie avut în vedere.
Transport
În privința transportului deșeurilor industriale periculoase, întregul proces se realizează ținând cont de cadrul legal național de mediu. Această operațiune este reglementată prin HG nr. 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României. Aceste tipuri de deseuri trebuie să fie transportate de la punctul de generare la o unitate autorizată în procese de valorificare sau eliminare a lor.
Majoritatea întreprinderilor nu dețin utilaje sau echipamente speciale necesare pentru tratare sau eliminare, astfel că soluția o constă apelarea la serviciile de transport furnizate de operatori autorizați. Mai mult decât atât, toate aceste procese de tratare, valorificare sau eliminare presupun vaste cunoștințe pe linie de mediu. Mai multe informații legate de transportul deșeurilor periculoase regăsești în acest articol.
Depozitare
După preluarea acestor deseuri industriale periculoase, ele sunt depozitate în spații special amenajate. Ținând cont de particularitățile fizice și chimice ale deșeurilor, ele sunt depozitate diferit, prevenind astfel posibilele accidente.
Spre exemplu, deseurile lichide cum sunt uleiurile uzate, ele sunt stocate în recipiente metalice și mutate pe europaleti.
Practic, în funcție de categoria în care se încadrează deseurile, se efectuează și depozitarea.
Tratarea și eliminarea finală
Pentru deseurile industriale periculoase, tratarea și eliminarea lor se realizează ținând cont de prevederile legale de mediu în vigoare. Procesul de tratare are un rol important în managementul acestor deșeuri, acesta urmărind o diminuare semnificativă a efectelor generate mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, particularitățile deseurilor sunt modificate, în așa fel încât să se reducă impactul acestora.
De reținut că deseurile industriale periculoase sunt tratate și eliminate strict în unitățile unui operator autorizat.
Indeco Grup – Partenerul de încredere ce furnizează soluții sigure pentru managementul deseurilor industriale
Un partener sustenabil, cu o vastă expertiză în domeniul protecției mediului este compania Indeco Grup, aceasta furnizând servicii profesionale și soluții integrate privind managementul deșeurilor.
Indeco Grup este recunoscută pentru serviciile sale de colectare și gestionare a unor categorii extinse de deșeuri, atât periculoase, cât și nepericuloase.
Dacă ești generator de deșeuri industriale și ai nevoie de sprijin în implementarea celor mai bune soluții pe linia de gestionare deșeuri, apelează cu încredere la Indeco Grup. Colaborând cu specialiștii Indeco Grup vei avea garanția unui management eficient al deșeurilor, aliniat legislației de mediu actuale.