Deseuri textile
Industria textilă reprezintă unul dintre cele mai poluante domenii, ea aflându-se pe locul al doilea (în ceea ce privește volumul de deseuri textile generat), după bine-cunoscuta industrie petrolieră.
Atât plasticul utilizat în fabricarea materialelor și apoi a pieselor vestimentare, cât și resursele folosite în procesul de fabricație reprezintă principalele motive de îngrijorare. Așadar, se dorește integrarea unor principii sustenabile, care să susțină realizarea etapelor de execuție.
Schimbarea stă, în primul rând, în acțiunile realizate de companiile cu profil textil pentru a obține produsele finite. De aceea, abordarea unor măsuri care să susțină procesul de transformare a industriei, cât și apelarea la servicii de management al deșeurilor devin esențiale în demersul de a reduce poluarea cu deseuri textile.
Cum este afectat mediul de deseuri textile?
Ciclul de utilizare a hainelor este unul scurt, tocmai de aceea obiectele vestimentare se transformă rapid în deșeuri. De cele mai multe ori, sunt aruncate în locuri necorespunzătoare și ajung să constituie unul dintre cei mai mari poluanți ai mediului. La fel se întâmplă și cu deșeurile de material textil sau din piele, respectiv de materiale auxiliare rămase în urma fabricării.
Managementul deșeurilor, o soluție sustenabilă pentru dezvoltarea industriei și protecția mediului
O firmă de management al deșeurilor are la bază un plan bine stabilit pentru orice tip de industrie. Astfel, firmele din industria textilă care vor apela la serviciile unei astfel de firme vor putea implementa un sistem eficient de gestionare a deșeurilor, care asigură colectarea, transportul și în cele din urmă valorificarea materialelor textile sau a deșeurilor din piele.
Valorificarea acestor deșeuri are loc prin reciclare, care este un proces ce poate contribui la diminuarea următorilor factori:
- Consumul excesiv de apă în fabricarea produselor – Echivalentul de apă utilizat în fabricarea pieselor vestimentare (de exemplu, în cazul blugilor) poate căpăta noi întrebuințări.
- Diminuarea producției de bumbac – O cantitate însemnată de pesticide este utilizată în producția de materie primă pentru multe dintre produsele textile, fenomen care periclitează starea mediului înconjurător. Din acest motiv, prin reciclare, nu mai sunt necesare producția de bumbac nou și utilizarea de elemente care poluează mediul.
- Eliminarea procesului de vopsire – Prin reciclarea materialelor textile și din piele deja existente, nu va mai fi necesar procesul de vopsire, acțiune ce are un grad mare de poluare. De asemenea, managementul precar al chimicalelor utilizate le face să ajungă în mare parte în mediul înconjurător.
Nu în ultimul rând, este asigurată valorificarea pe cât de mult posibil a produselor textile și este promovată o economie de tip circular. Astfel, compania ta poate avea parte de un viitor mai sustenabil.
Ce pot face firmele din industria textilă pentru a reduce poluarea?
Fie că ești un producător local sau unul renumit, trebuie să fii conștient de gradul de poluare al companiei tale. De aceea, poți implementa măsuri și apela la servicii specializate în managementul deșeurilor pentru a asigura o producție eco-friendly. În plus, mai poți asigura:
- Eliminarea substanțelor poluante și a microfibrelor – Microfibrele pot fi eliberate de către produsele textile în urma fiecărei spălări. Așadar, totul pleacă de la etapa de fabricație. Firmele au datoria de a se asigura că materialele utilizate în procesul de producție nu au un impact negativ asupra mediului.
- Creșterea duratei de utilizare a produselor vestimentare – Prin crearea unor articole calitative și rezistente, vei putea contribui la mărirea duratei ciclului de utilizare.
- Utilizarea pe cât de mult posibil a resurselor regenerabile – Deși durata de utilizare a produselor va crește, iar la finalul ciclului vor fi reciclate, există o nevoie permanentă de materiale noi. Astfel, datoria ta ca producător este de a crea materiale noi cu un minim impact negativ asupra naturii.
De asemenea, reciclarea deșeurilor din piele reprezintă un pas important spre economisirea energiei. Procesele mecanice la care sunt supuse materiile prime din piele generează un consum energetic însemnat (care poate crește amprenta de carbon) și costuri substanțiale pentru compania producătoare.
De ce sunt importante serviciile de management al deșeurilor?
Reciclarea reprezintă singura modalitate de diminuare a cantității de poluare generate de industria textilă. O firmă care-ți oferă servicii de management al deșeurilor are rolul de a-ți facilita demersul și de a contribui la sustenabilitatea companiei tale. Astfel, îți este asigurată o gamă variată de astfel de servicii:
- Colectare – Resturile de materiale textile ce nu mai pot fi utilizate în procesul de producție sunt colectate. Există o cantitate semnificativă de deseuri textile ce inevitabil vor apărea în urma creării oricăror tipuri de articole textile. De aceea, o firmă de management al deșeurilor îți va asigura un program eficient de reciclare deseuri textile. De asemenea, un mijloc ingenios prin care poți contribui la protejarea mediului este încurajarea unor programe de colectare pentru consumatori.
- Transport – Este garantat atât transportul de deseuri textile de la compania ta la centrul de reciclare, cât și transportul noilor materiale obținute valorificate din deșeuri. Astfel, o colaborare cu servicii de management al deșeurilor premium îți permite să câștigi timp prețios pentru alte activități necesare business-ului tău. În plus, cantitățile generoase de deseuri textile și din piele fac transportul complicat și chiar costisitor.
- Valorificare – Odată ajunse în centru, deșeurile textile vor intra într-un proces complex de reciclare. Astfel, o cantitate cât mai mare de deseuri textile vor fi transformate în materiale ce pot fi utilizate într-un nou ciclu de fabricare.
Deseuri textile – Concluzii
Mai mult decât atât, pielea este o materie primă des folosită în fabricarea articolelor vestimentare sau a altor produse. Prin urmare, chiar și deșeurile din piele necesită să fie supuse proceselor de reciclare și valorificare. Prin reutilizarea unor astfel de deseuri poate fi economisită și energia ce ar fi fost folosită în procesul de prelucrare a unor noi materiale, diminuând totodată amprenta de CO2.
Alege cu încredere servicii premium de management al deșeurilor textile și clădește un viitor mai sustenabil pentru compania ta, dar și pentru planetă! Contactează echipa de specialiști în domeniul protecției mediului de la Indeco Grup.